Wednesday, 29 October 2014

Kahwin?? Tak da tajuk lain ke?



Kahwin boleh dikatakan topik hangat la bila dok bersembang dengan kawan-kawan betul tak gojes? Tambah pula golongan pelajar akhir tahun yang masih single macam aku dan kawan-kawan aku ni.. Boleh dikatakan almost setiap hari akan cakap bab kahwin ni sampaikan aku dah naik muak bab kahwin ni.. Kang aku cakap depan-depan malas nak cakap bab nikah kahwin ni ramai yang marah pula so kita ikut la apa tajuk perbahasan orang lain kan.

Antara sebab aku dah muak dengan topik kahwin ni ialah


  1. Calon pun takdak lagi. Malas nak bergantung harap macam akasia sebab ini realiti bukan drama
  2. Aku ni tak cantik pun mana ada lelaki yang berkenan.. Lelaki hanya pandang perempuan cantik itu fakta.
  3. Aku tak rasa ada yang nak kahwin dengan aku pun so lebih baik aku fokus utk menstabilkan diri ni ja
  4. Nak kahwin bukan senang banyak nak guna duit dengan saving pun nak upah jurunikah so stop dreaming
  5. Sampai bila aku nak hidup dalam angan je aku kena terima kenyataan mana ada orang yang sanggup bermenantukan menantu yang tak segak, berpenyakit. Kesian nanti cucu depa pun tak comel.
  6. Umur aku dah 22 tahun dan lagi 5 bulan nak masuk 23 tahun dan aku tak pernah berpasangan dengan sesapa pun.

So hangpa semua rasa valid tak 6 alasan aku dah muak dan malas nak cakap bab nikah kahwin ni.. Ye la aku ni kena latih diri aku utk terima realiti yang mana ada orang sanggup terima aku ni. Kesian wei orang tu nak hadap muka aku for the rest of his life kalo cun tak pa la jugak ni ntah la.. aku sendiri tak confident dgn diri sendiri so macam mana nak harap org terima aku kan

Bab nikah kahwin ni aku serah pada yg Maha Esa.. kalo ada ada la.. kalo tak mungkin itu yang terbaik untuk aku so aku harap aku bakal redha dengan takdir yang dah ditetapkan ini..

pandang ke hadapan dan teruskan hidup

Friday, 17 October 2014

Homesick

For the first time ever I not coming back for mid-semester break!!!! Baru hari pertama tapi aku dah rasa nak meroyan, nak baling fon, nak terjun drp tingkap.. Macam-macam perasaan dan bisikan mai dalam satu masa.. Alhamdulillah aku masih waras…

Mungkin yg akan kata aku over.. hgpa tak faham aku ni jenis cuti je mesti kat rumah tau mana nak buang masa kat kolej ni.. Dah la kawan ada macam xda.. aku offer ajaq pi makan pun takdak yang respon macam mana aku tak sedih habaq mai kat aku?? Aku rasa sunyi sangat sambil ditemani dengan lagu-lagu daripada Glee ja… hahaha so sad

Tadi siap mimpi aku tekad balik.. siap makan nasi dgn
 gulai ketam lagi.. Pastu bila terjaga, baru realized yg tu semua mimpi.. Sedih sgt menanggis berbaldi jugak la tadi.. huhu

Yang peliknya terjaga drp tidur tu aku rasa kenyang hahahahahaha
Method ni patut diapplikasi oleh semua org dgn keadaan ekonomi yang gawat ni… makan hanya dalam mimpi pun boleh kenyang uolls

Mungkin sbb sunyi kot tu homesick ye la jiran tepi depan semua dh balik aku jd cik guard aras mau tak meraung haha

Thursday, 16 October 2014

Review Novel : Jujurlah Nikahi Aku (JNA)-Umie Nadzimah

Dah lama tak review novelkan.. Harini aku nak review buah tangan terbaru kak Umie Nadzimah-Jujurlah Nikahi Aku..





Jalan cerita JNA ni menarik, menyentuh perasaan aku mungkin keadaan Nurin Asyfa yang serba kekurangan tu aku refleks kat diri kot tu yang terbuai je masa baca JNA ni.. Aku ada terbaca komen ada juga yang tak puas hati ingatkan kecacatan Nurin ni teruk sangat tapi setakat jari terkurang/terlebih je so bagi dorang no big deal la..


Sebenarnya bila diri ini serba kekurangan mmg kita akan rasa rendah diri, rasa mcm the whole komuniti pandang hina kat kita...


Okey back to review


Nurin ada pelindung, Abg Alan.. Walaupun semua orang tak suka Nurin tp Abg Alan ada untuk Nurin.. Part paling sedih bila Nurin terpaksa berpisah dengan Abg Alan dan dia dah tak da tempat nak kongsi rasa sedih gembira lagi..


Nurin hidup ibarat untuk beri kebahagiaan kt orang lain, tapi depa tak pernah hargai pengorbanan Nurin..


Nurin tangkap cintan dgn bos dia (lupa nama apa).. Mula-mula depa ni boleh kata saling mencintai la tapi bila dia tau kekurangan diri Nurin dia tak boleh terima... Tapi lps satu eksiden depa ni kawen juga akhirnya tapi eerrmmm tak lama sbb laki tu tak betul sikit


Mungkin Nurin ni dah putus asa dgn lelaki time tu la muncul someone yg lindung Nurin dr jauh, dia sudi memperisterikan Nurin.. Nama dia Qushairi.. 


Sudah sampai sini sajalah..


Apa dah jadi kat abang Alan?

Pasal apa Nurin ditinggalkan suami?
Sapa Qushairi?

Hangpa baca sendiri la naa


okey bye ^_^