Wednesday, 11 November 2015

Tak mau jadi dewasa

La ni baru betul2 aku masuk alam dewasa no more teenage world gitu jah. Grad pun dah kerja pun dah.. Boipren ja xda lagi padahal bukan main aim nak kawen 2016 nampak gaya kena say baibai la kat impian yang satu tu..

Dulu masa dok belajaq lagi rasa best dah kerja secmua ni padahal tak best langsung hidup sunyi sepi hangpa tau dak.. Dahla jauh dari family nak mula hidup2 sorg2 mmg lone ranger gila.. La ni setiap saat aku dok pasang niat nak keja kot area alor setaq ja... tak best hidup macam ni dengan keja ntah apa2 gaji ciput lagi.. Makan pun tak terjamin sedihnya hidup...

Rasanya hidup aku ni dari dulu sampai saat dok taip entry ni mmg tak lekang dari perkataan sepi sunyi dan bosan pun...

Bosan bosan dulu bosan lagi hidup sekarang ni

huhuhuhuuhhuhuhuhu

Kalo ada yang tau kerja kosong kot alor setar jitra habaq mai la aku dah malas nak stay kat kulim ni woiiiii

 BOSAN teramat dah ni

Monday, 29 June 2015

Unofficial UTM graduate

Insyallah esok aku bakal menamatkan pengajian 4 tahun sebagai mahasiswi jurusan sains kimia industri. Sepanjang bergelar mahasiswi UTM bermacam jenis manusia aku jumpa dan tahun akhir di sini merupakan disaster to me
Finally here it come.
Freedom

Sunday, 7 June 2015

Dilema

Seminggu dua ni aku dalam dilema yang teruk sepanjang hidup rasanya. Aku dok update stress kt fb semua orang igt aku stress pasal psm tapi sebenarnya tak. Aku stress dan dilema pasal benda lain. Aku dilema nak pilih antara family atau sv psm aku ni. Cerita dia lagu ni minggu lepas dapat emel aku diminta untuk stay back kt lab lepas final exam ni. Aku sebenarnya nak tolak sbb pikiaq mak kt rumah tu xda org dah tapi nak bagi tau kt sv aku tu tak tau macam mana. Sebab aku tak diberi pilihan tapi aku diberi arahan.

Aku takut nak mengecewakan dua2 pihak. Aku tak tau nak buat apa
Orang cakap senang pi je la bagitau kat sv aku tu tapi aku takut kat dia, takut sgt sgt. Sebelah lg aku takut nak dgr nada kecewa mak bila bgtau aku tak boleh balik lagi aku takut dgr nada mak yang sedih dan kecewa tu aku pernah dgr nada tu tahun lepas bila bagitau tak boleh balik utk cuti midsem..

Sekarang aku nak study pun xda mood sebab aku dok serabut. Kadang2 nak kejam tapi aku tak sanggup sebab KESIAN. Masalah juga jadi baik ni kan?

Rasa nak buat mcm mimi kata "Hang dok kesian kat orang, orang tak kesian kat ang"

Aku dah penat penat penat penat
Aku rasa nak quit dan tarik luggage belah dari semua masalah ni dan lenyap terus

Thursday, 21 May 2015

Pitch Perfect 2

Anyone yang belum watching this super duper comedy film of the year, plz make some time go to ur nearest cinema.. haha akak speaking london walaupun berterabuq habaq ang amek aura Pitch Perfect 2.
Akak memang rekomen la sgt kat hgpa semua pi tgk movie ni mau gelak sampai terguling dalam panggung.

Untuk Pitch Perfect 2 Barden Bellas dah jadi satu group yg hot kt Barden University sebab dah 3x menang national championship. Those girls dijemput utk performance depan Mr. President. At first semua smooth je tapi bila part Fat Amy tu tak boleh tahan siap boleh bergayut kat atas syiling pulak. Disebabkan satu eksiden memalukan waktu ni reputasi Bella jatuh dan mereka didenda. Denda tu ibarat no more Bellas la..


So demi nak menaikkan nama Bellas balik depa ni kena menang utk world championship tapi Persatuan Acapella US tak yakin sbb wakil drp US tak pernah menang. Dalam nak menang utk menang takhta juara dunia mcm2 konflik la berlaku tp semua best-best dan lawak tau.




Ahli-ahli Bellas utk season ni ada yang sama mcm dulu dan ada yg aku tak kenal. Chloe masih lagi Bella sbb dia takut nak move on so dia sanggup failkan subjek supaya boleh stay dgn Bellas. Lily still sama mcm dulu ckp sepatah xda yg dengar. Fat Amy confident level dia xda org boleh lawan. Beca dia mcm dulu juga. 



Performance Bellas masa kt world championship mmg gempak dan terharu uolls sbb dorg dh grad n aku juga bakal grad.. Hohoho

Btw kt hujung cerita ni ada surprise so hope hgpa jgn bangkit drp kerusi sampai hangpa tak jumpa Adam Levine,Pharell,Christina dan Blake tau. Aku haritu hampir terlepas tapi masuk balik tgk surprise ni.

Sepanjang half 2015 Pitch Perfect 2 is the best movie. Avengers kalah sebab masa aku tgk baby kat sebelah asyik memekak.

Sunday, 19 April 2015

SELAMAT KEMBALI ALOPECIA AREATA

Untuk 4 bulan lepas aku percaya yang aku dah free drp AA sebab sejak masuk tahun akhir ni aku banyak stress, makan instant mee tapi tak nampak pula ada lompong kat kepala ni tu yang aku percaya aku dah sembuh.

Tapi semua tu dusta

Pagi tadi i found new patch

waktu tu macam2 rasa ada nak gelak nak teriak

aku kena positif kan

aku kena kuat lawan AA ni

apa-apa pun AA welcome back and I'm ready enough to fight with 'you'

Wednesday, 4 February 2015

Aku Manusia bukan ROBOT

Hari ni aku geram sangat sangat kat satu hamba Allah ni. Tahun lepas pun ada sekali aku geram sgt mcm hari ni dekat dia. Dia tu jenis manusia yang komited, passion, workaholic dlm bidang research ni so nak dipaksa nya aku ni ikut telunjuk dia yang tu aku tak boleh terima ye la aku ni bukan la minat sangat pun KIMIA ni. Buat labwork tu pun ikhlas memang tak da.

Okey hari ni aku habaq kat dia elok2 yang this weekend i repeat this weekend aku nak balik tapi cara dia terkejut tu mcm aku nak balik sampai bukak sem. Tak bagi balik ada la. Siap kena tadah telinga lagi dengan point2 dia yang aku masuk telinga kanan keluaq telinga kiri.

Sejujurnya aku tak paham haritu aku tak masuk lab satu hari sbb balik dan tak bg tau kat dia dikatakan kurang ajaq ni aku habaq kena marah. Apa yang dia nak sebenarnya. Aku da family salah kah nak balik sat jumpa family? Aku dok sini pun dok stress nak buat kerja pun tak jalan pun sama ja. Apa masalah dia sebenarnya?

Haritu lagi la aku dah beli tiket kot sekali dia kata "Maaf Zayani tak boleh balik" woii dah la tak pernah bagi tau midsem kena stay, lepas tu kena stay yang dia dok habaq cuti semester.. Lain tau cuti semester dengan cuti mid sem. Dia ingat aku ni anak orang kaya ka senang2 nak suruh burn tiket balik LosStaq yg harga kat 80 hengget tu.. Pernah tak pikiaq perasaan orang sebelum cakap apa2. Padahal dh sebaya mak aku kot.

Dok bawah dia aku lagi banyak menghampakan keluarga drp dia. Padahal priority aku sepatutnya kt family bukan dia dan bacteria dia tu.  Yang hari ni tak bagi aku balik, dah la aku dah book tiket flight tu lama dah kot bukan sentuh duit grant dia pun. Even duit tiket bas pun aku tak sentud duit grant tu pun sekupang pun dak. Duit RM400 makan sebulan pun tak cukup...

Sebenarnya aku tak suka orang mcm ni. Yang selalu pikiaq dia saja yang betul, bertindak tanpa pikir perasaan orang lain, nak orang ikut acuan dia saja.


Stresssss aku mcm ni bila nak habis tau duduk bawah dia tu

Friday, 30 January 2015

Review filem 2015 : Suamiku Encik Perfect 10



Dah lama tak tonton filem melayu kat panggung hari ni aku berpuas hati sangat lepas tgk filem terbaru karya Global Station yang diadaptasi oleh novel "Suamiku Encik Perfect 10" karya Syamnuriezmil. Compare to Ombak Rindu aku rasa filem SEP10 ni lagi best kot dengan elemen kelakar, drama dan air mata yg cukup. Jalan cerita boleh kata 80% ikut dlm novel dan tak meleret2. Aku yang bukan die hard  fan Aaron Aziz pun boleh jatuh hati dengan kesweetan Zarief Daniel ni hihihihi...

Daripada pemilihan pelakon aku rasa macam tgk telemovie kat TV je.. 

Eeermmm Jasmin Hamid cakap kedah dgr bunyi mcm siam hihi..


Opening filem ni depa dok tayang2 tempat kt Alor Setaq, mmg tersentuh la dengan aku yang tak boleh balik Kedah ni huhuhu..

Yang lawaknya citer ni time ibu Alia dok membebel Alia pakai bra yg ada besi siap tunjuk kat zarief haq ni ada besi haq ni tak da besi.. Memang lawak part ni cuak je muka Aaron.

Watak Syed Muzafar yg dipegang oleh Syazwan Zulkifli bagi aku so so je la sbb aku tak suka sgt dia kot boleh mcm tu?

Aku mmg rekomen la kt sapa2 yang dok pertimbang nak tgk ke tak filem ni. Plz la sokong filem local sbb td aku pi tgk ada 4 org je dalam panggung kalo nak banding dgn filem barat penuh hall.. Note to me juga la yg tak tgk filem melayu kt panggung sbb dua minggu dah boleh download

Saturday, 24 January 2015

Sambung belajar ke kerja??


Sebagai pelajar tahun akhir yang hanya ada kurang daripada 6 bulan memegang title ‘pelajar’ aku masih dilemma sama ada nak sambung belajar atau bekerja demi mencari sesuap nasi. Sebenarnya dilemma lepas degree ni lagi teruk daripada dilemma nak sambung belajar lepas SPM sebab inilah detiknya aku akan melangkah ke realiti kehidupan. Sebelum ni aku ada mention yang aku tak mau sambung belajar atas sebab aku merasakan CGPA aku bukan lah layak untuk melanjutkan pelajaran ni. Dan point yang lebih utama aku dah give up dengan kimia!!!!

Aku memang teringin nak sambung belajar tapi not in chemistry anymore. Hidup aku ibarat telur dihujung tanduk kot setiap hari nak hidup chemical ni terdedah dengan risiko setiap hari. Aku tak pernah impikan nak kehidupan yang macam ni.

2 minggu lepas my sv tanya kenapa aku tak nak sambung belajar setelah diberitahu dek kak Risha n Claire. Aku explain la yang aku ni tak layak untuk sambung lepas tu dia pulak lecture aku huhu dengan bagi dalil2 yang betapa baiknya sambung belajar ni. Aku pun ada dalil aku tersendiri kenapa tak nak sambung belajar dan lebih prefer untuk bekerja. Antaranya

1.Aku nak support family. Ada org kata aku ni anak bongsu buat apa nak kalut nak support family.. Hey family aku family ko tak sama so shut up

2.Aku tak suka kimia

3.Dah 4 tahun belajar kimia tapi basic lemah lagi daripada budak form 5

4.Aku ni pakwe pun takda kalo sambung pastu teruskan pulak projek PSM aku ni mau sampai ketua aku tak berlaki asyik terperuk dalam lab tu

5.Nak bayaq hutang PTPTN

6.Takkan dah  umuq 24 nak parents aku support lagi kot bila pulak turn aku

7.Ekonomi merosot aku kena ada backup. Kalo sambung mmg dpt duit grant sebulan 1500 mcm tu mana nak cukup weeii

8.Aku nak belajar benda lain pulak. Dalam dunia ni banyak ilmu so bagi peluang kat diri aku nak teroka benda baru

Cukup dah kot dalil-dalil aku. Pasti ramai yang tak setuju dengan aku tapi ingat lain padang lain belalang so stop pushing me to follow your footsteps.


Sunday, 18 January 2015

Beletiaq

Hari ni aku aku agak tension dan sakit hati. Eeerrmm bukan agak tapi tahap maksimun ibarat pinatubo yang nak meletup dah. Semua sedia maklum yang cuti semester kali ni aku stay kat UTM sebab nak menyiapkan projek tahun akhir (PSM) kononnya la kan semua ini ibarat pengorbanan terbesaq yang pernah aku buat la dalam hidup aku yang hampir 23 tahun kat bumi Allah ni. So aku dah plan cantik punya apa yg aku nak buat sepanjang cuti ni supaya aku ada balance lagi seminggu lebih utk balik. Minggu pertama aku masuk lab aku buat adaptation and culture bacteria supaya hari ni aku boleh nak buat kerja tapi apa kan daya kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan. So pagi2 tadi jam tak sampai pukul 8 lagi aku dah belah mai lab sekali tgk bacteria not grow OMG sakit hati maks nokkksss.. Okey i redha mungkin malam ni tak sesuai kot stay back kat lab ni.
So tadi berbalun juga la aku beletiaq kat bacteria tu dengan harapan dia faham la hihi..


Saturday, 17 January 2015

REVIEW FILEM : PK

Dah lama tak buat review filem/novel kan? So untuk 2015 ni aku tertarik utk review filem lakonan Amir Khan yang terbaru yakni PK. Tayangan filem ini mendapat tentangan banyak pihak kerana menyentuh isu agama.





Bagi aku filem PK ni memang berbaloi untuk ditonton sebab tahap kelakar dia setaraf dgn 3 idiots no wonder la sebab PK juga diarah oleh pengarah yang sama. PK (Amir Khan) ibarat seperti seorang kanak-kanak yang penuh dengan persoalan yang bermain di kepalanya kadang-kadang setiap persoalannya dimampu untuk dijawab. PK nie dalam perjalanan untuk cari balik barang dia yang hilang dan most of people told only god knows where he can find the thing so PK decided to find god. Ehehehehe terspeaking london la pulak sorry ya.

Dalam perjalanan PK mencari tuhan dia konpius sbb banyak sangat agama dan tuhan. Dalam filem ni juga dipaparkan sikap mereka yang suka ambil keuntungan atas nama agama (mungkin sbb ni PK ditentang oleh sesetengah pihak kot).

Apa kesudahan citer ni? Hangpa kena tgk sendiri sbb mmg sangat berbaloi. Kalau hangpa suka Ranchondas Chanchad hangpa juga akan jatuh hati kat PK.

Satu ayat PK yang aku setuju "Dalam dunia ni ada 2 tuhan. Satu tuhan yang mencipta saya, Satu tuhan yang saya cipta. Sepatutnya saya sembah tuhan yang mencipta saya"-Translate sendiri

Lupa pula nak mention yang PK ni alien sebenarnya tu yang di tak pakai apa2 masa turun kat bumi hihihi...

Friday, 16 January 2015

Sunyi

Cuti semester yang terakhir di utm ni kena masuk lab demi PSM dan tak boleh balik langsung atas arahan SV. Mau tak mau kena la follow arahan SV kang dia kata aku rude pula. Kebelakangan ni  memang aku rasa sunyi dan kosong ja hidup aku. Kadang-kadang rasa isolated giler hidup kat UTM ni. Apa salah aku hah? Takkan sebab hujung tahun 2013 aku buat entri komen depa tu terus kewujudan aku kat UTM ni jadi invisible. Kebanyakkan aku ja kena nak ajak orang makan ke keluar ke sembang ke kalo tak duduk la terperosok kat H25 ni nasib ada Ika dan Kima boleh la tumpang hilangkan bosan tapi aku tak mau la nampak macam terlalu bergantung dgn depa.. Takkan sebab aku left group wasap KEPOH tu terus tak boleh nak join bebudak ni keluar.. Kadang-kadang terbit juga rasa iri hati bila dorang keluar ramai dan aku mampu melihat daripada tingkap ja... Fix your face zayani.. fix your face...
Aku ni negatif sangat ke?

Ye memang aku sunyi ya amat

Cepat la habis kehidupan aku kat UTM ni.. aku dah tak sanggup!!!!!!!!!!!!!!!!! satu lagi my SV mati-mati nak aku sambung masters. Dia tak tau yang aku tak minat. Aku tak nak habiskan umur aku dalam lab tu. Aku tak kisah kerja gaji kecil pun. Aku tak mau dah belajar ilmu kimia.. aku tak mau dah habiskan masa kat JB ni dan berjauhan dengan keluarga yang aku tak tau berapa lama lagi aku boleh spend time dengan depa... Time degree pun dah melampau sunyi tambah waktu postgrad..


Friday, 2 January 2015

wrap up 2014

2014 dah melabuhkan tirainya. Sepanjang 365 hari yang berlalu pelbagai peristiwa yang terjadi kat Malaysia dan aku ni.. Walaupun tak penting sangat tapi nak taip jugak entry apa yang berlaku kat aku sepanjang 2014 ni sebagai kenangan hihi..

Pembukaan 2014 bagi diri aku sendiri agak dull sebab aku bersendirian no BFF kt UTM ni hihihi.. 1/1/14 aku pi Program JB berselawat. Bulan 2 masuk sem baru and kalut cari penempatan LI.. Sem 6 aku banyak buat assignments dengan Sulaika, Hakimah, Suri dan Zuma. Boleh kata sejak tu aku makin rapat denga Ika, Kima & Suri dgn Zuma drp 1st year lagi rapat
1st assignments bersama
Dengan Ika & Kimah aku banyak berjalan, keluar tgk wayang, makan... Boleh kata untuk 2014 banyak movie yang aku tengok kat panggung tu X-men, Captain America, Divergent, Edge of tomorrow, Maleficient, The maze runner, Dracula Untold, Hunger Games dan ada lagi kot yang aku tak ingat.. Boleh kata hidup aku agak berubah sikit la tapi masih dok sorang2 kat bilik..

Lepas tu kami siap pi Melaka dan aku la mastermind dia hihi
Abaikan tudung yang herot tu



2014 jugak aku pi jumpa kawan2 kat KL sana.. Aku pi Pesta Buku Antarabangsa buat pertama kali dalam hidup

Latihan Industri tak tau nak komen best ke tak sbb ada mamat2 Nepal yang annoying tapi aku jumpa seorang kakak yang gila best iaitu kak Ayu...

Masuk sem baru sem 7 dan menjadi pelajar tahun akhir agak stress bagi aku sampai kan jerawat naik tak mau surut hingga lah ke hujung sem.. masa taip entry ni jerawat dah xda tapi parut tu banyak.. Start buat final projek..
 Pi berkelah dengan wanita2 sscc kt Gg Pulai siap p Tg Piai lagi sekali





Hubungan aku dengan DS (ntah la masih ada atau pun dah bubar) takda la serapat dulu dah.. aku try masa 1st day sem 6 nak berbaik tapi penerimaan dorang mcm tak berapa nak terima so aku faham sendiri la... Dah setahun ni aku pun dah da hidup sendiri dengan sidekicks hiihihiii





sidekicks saya


Geng makan Geng jalan


Harapan untuk 2015 semoga silaturahim aku dengan kawan2 makin bertambah erat, dapat graduate on time, jumpa pasangan hidup (azam ni yg dh brapa tahun tak capai).. travel lagi banyak sbb dh xjd pelajar dah, mudah dapat kerja dan menjadi anak yang berbakti kat kedua orang tuanya...