Friday, 1 February 2013

::masak-masak:: puding TRIFLE

Lama tak update sejak2 cuti ni kan jadi hari ni cheq nak wat en3 masak2... 
Cuti kali ni cheq banyak masak puding ja sebab nak sahut cabaran seorang ostat ni.. Dia kata pompuan yang nak kawen kena tau paling kurang 30 jenis masakan...

Apa tu trifle??

Trifle ni puding yang lapis2 tu la...

contoh trifle

Resepi

Swiss Roll
Susu sejat 1 tin
Cocktail 1 tin 
Jelly Kristal - aku beli branda NONA perisa stramberi
Tepung Kastard
Gula


Orang kata nak cantik gula la bekas pyrex... so boleh nampak layer2 tu kannn...

Okey fisrtly apa yang hangpa perlukan ialah susun swiss roll tu... Nak nampak kemas potong kecik..
susun mcm ni tau..
 Pastu tuang ayaq koktail tu kat atas susunan swiss roll ni.

2nd layer- masak kustard.. Cara masak dia lagu ni 1 tin susu+1tin ayaq+gula(ikut suka hangpa nak manis tera mana) masak ni dulu atas api.. Pastu hangpa bancuh tepung kastard(7sudu besaq membukit) dgn ayaq then campurkan dgn susu yg tengah mendidih atas api... Agak2 dah likat tu tutup api pastu tuang atas swissroll...


3rd layer- tuang buah2 cocktail
4th layer- aku letak jelly-cara masak da kat kotak---rajinkan diri baca hihi
               nak tuang jelly tggu kastard tu keras dulu tau...jgn ikoot aku kira nak cepat ja...

Lastly aku letak lebihan kastard n tabur cokelat rice,,,,


jeng..jeng... jadilah my first trial



presentation aku fail kan..huhu

kalut sangat tu jadi lagu ni
ok la boleh makan... Nak sedap guna whipped cream.. aku nak jimat so guna kastard je la...