Saturday, 31 December 2011

Jerawat nyah kamu jauh-jauh!!!!!!!!!!!!!

Hepi New Year to all my plastik readers!!!!

Gara-gara final exam bakal melanda lambat lagi yakni tahun 2012.. So guwa masih relax menghupdate belog yang guwa pikiaq ceweet cangat nieyh....

Apa yg guwa nak bikin panas skg jerawat guwa ni.. Tetiba ja boleh ada jerawat lesung batu kat muka guwa yang licin mcm duta botok kelinik Dr. X....huhuhuhuhu..

pic guwa pinjam dr Incik gugel
Guwa ni agak elergik dgn jerawat2 ni...guwa tau pompuan2 lain pon sama gak ja dgn guwa so hangpa jgn dok kondem guwa kat belakang...

Sekali jerawat yg timbul jerawat lesung batu la.. So apa yg guwa patut guwa buat???


Friday, 30 December 2011

Kalo berkapel tu haram mcm mana nak kahwin???



Berkapel antara salah satu azam 2011 cheq yg xtermakbul... woi kapel tu HARAM la cuba la buat azam yg bermakna sikit mcm nk dpt 4 rata ka dalam exam...ni nak menggedik ja.... erghhhhh speechless sekejap...^_^

Hangpa semua mesti pernah dengaq quote ni "kapel tu haram" kan... Kalo kat fesbuk tu selalu ja da org nk tunjuk alim2 kucing share benda2 mcm ni....pdhal dia pun kapel jugak.. Bg cheq la kan kapel tu xharam yg haramnya org yg berkapel tu... Awat nya xjadi haram duduk berdua2an..berpegang2an..bersentuh2an.. semua ni dah membawa ke arah zina... Allah pun dah berfirman Jauhilah zina.. Allah suruh jauhi zina bukan JGN berzina beza kan quote ni.. Jadi perkara2 yg menghala ke arah zina toksah la nak buat dh haram tu...

So ramai yg bertanya mcm mana kahwin kalo tak kapel dulu... Ingat kahwin ni keja sehari dua ka??? Ni nak hidup sampai mati kalo boleh...

Cheq nak jawab pun cheq xda pengalaman bab nikah kahwin ni lagi... Nak tya abang dgn Kakak2 depa dulu semua berkapel dulu...ermmm so cheq bg pendapat dari logik akal la...

Abah n mak cheq dulu kahwin xda lak kapel2 ni... depa family yg arrange kan.. tapi cheq tgk bahagia ja boleh da 4 org anak 3 menantu 5 org cucu lagi... Mostly pakcik2 makcik2 jiran cheq tu semua family arrangement..bahagia ja... 

Ekceli byk cara nak kenal someone yg hangpa nak wat bini @ laki tu selain drp berkapel..

  • Pakai org tengah
  • Tanya org2 yg rapat @ boleh dipercayai ttg keperibadian bakal pasangan hangpa tu
  • Upah Private Investigator spy org yg hangpa suka
  • Suruh mak bapak masuk merisik khabar
Kadang2 dah kapel bertaon pun kita xkenal hati budi pasangan sbb masa kapel semua nak cover...x gitu akak2 abg2 di luar sana???

Bestkan kalo kahwin dgn org kita tak kenal... mcm dln novel2 cheq dok baca.... cweet cangat...nk buat apa pun dah halal...huhuhuhu berangan sebentar....

Sapa lah Mr.Rite cheq ni..dh nk masok seken series belum ketemu ni... 

Wednesday, 21 December 2011

Zizi dah jadi blogger???

Hi..Hello..


Hangpa semua panggil ja cheq Zizi.....zizi gedik gila nama... Tak kisah la gedik ka..meroyan ka janji cheq tak kacau sapa-sapa betoi tak???


Cheq pun tak tau la awat tangan cheq gatai sangat nak buat belog pdhal bakat menulis cheq mmg 0 :).. Selama berbelas tahun cheq belajaq BM.. Tak pernah la cheq buat karangan cereka..cerpen..cer2.. semua tu.. Cheq xda bakat nak mengelamun.. Nasib bek paper BM ada offer karangan berbentuk fact tu jea yg ada nak tolong cheq score BM kalo tak mmg cheq fail..


Hangpa semua xpa ka cheq guna bahasa Utara ni?? Cheq rasa selesa cakap dalam bahasa utara sebab ni mother tongue cheq..Kalo nak suh cakap luaq boleh tapi lama2 rasa boleh tergeliat lidah pulak..


Cheq ni anak bongsu..Huhuhuhu mesti hangpa kata cheq ni anak manja kan??? Sinonim la anak last dgn anak manja dh mcm lagu dan irama bak kat p.ramlee.. Memang cheq manja la sbb gap cheq dgn adik beradik yg lain jauh gila kot jadi yg dok kat umah tu cheq sorang2 ja... Sampai kadang2 konpius cheq ni anak tunggal ka??


Pes n3 ni cheq xtau nak beletiaq pa lagi.. Selamat Datang ke dunia blogger untuk diri Cheq sendiri