Friday, 25 April 2014

Pilih Bilik Lagi..

Rutin biasa setiap tahun bila nak melangkah ke semester baru, kena berebut-rebut pilih bilik secara online.. Ermmmm untuk tahun empat ni nak duduk bilik apa pulak la.. Tahun 3 ni aku duduk bilik single.. Best memang la best tapi kadang2 Ya Allah tahap keboringan tu sampai aku start berdialog dengan S.E.M.U.T... Yea semut sebab manusia tak da aku nak sembang.. Pakwe pun tak muncul lagi..

Bestnya dok bilik single ni aku boleh buat ikut sedap mak nenek aku ja sebab ni bilik aku.. Aku nak light off pukul 9 ke tak da orang nak marah.. Dulu duduk bilik dabel aku ada makan hati dengan rumate aku sebab aku nie jenis pkul 12 kena lena dah sekali dapat rumate pkui 3 baru lena mana nak masuk.. Aku nie kalo tido tak boleh ada cahaya kalo tak mmg tak lena la.. so kesian la kalo dapat rumate yang jenis studi pagi2 buta sebab akan dapat maki hamun daripada daku.. ermmm nak dok bilik dabel ke single ni???

Kalo bilik single I'll suffer from loneliness for another 8 months but kalo bilik dabel dapat pulak rumate tak sekepala pun disaster...

Apa aku nak buat ni.. oowwwhhh dilema macam nak cari menantu untuk Abah dan Mak..

Thursday, 24 April 2014

Kiamat Bersediakah Kita??

Hari nak buat entri pasal wacana ilmu kelmarin.. 


tajuk pasal kiamat.. Lately aku perasan ramai ustaz akan cakap pasal kiamat ye la kita dah berada di akhir zaman sgt dah. Panel wacana ilmu ni Ustaz Rifki dan Ustaz Anuar.. Dua2 ustaz ni mmg sempoi..

Kiamat dah bersediakah kita?? Sejujurnya aku belum sedia even though kiamat tu janji Allah s.w.t yang pasti terjadi..

Ustaz Rifki kata mereka2 yang berhadapan dengan detik hari kiamat ni "orang jahat" kerana sebelum tu orang-orang islam dah dimatikan dengan satu angin yang datang dari Syam.. Xdak sorang pun yang akan terlepas dgn angin ni.. Tak kira la hangpa sembunyi dalam gua sekali pun, angin ni akan pi kat orang yang ada iman dalam hati dia walaupun sikit (yg ni tak silap aku dgr dr ustaz Nazmi Karim)

gambaran hari kiamat pinjam drp Gugel
Kita la ni dekat sangat dah dengan kiamat ni.. Cuba hangpa tgk balik tanda-tanda kecik kiamat semua dah jadi dah.. La ni dok tggu tanda-tanda besaq kiamat ja mcm
1. lahirnya imam mahdi
2.Keluarnya Dajjal
3.Turunnya Nabi Isa a.s
4.Keluar Yakjuj Makjuj
5.Terbitnya Matahari drp Barat
6. Keluar haiwan yang melata

Antara kita sedar dan tak sedar ja la ni fitnah (ujian) utk orang islam berleluasa.. Kita dok nampak yg kat Syiria dan Palestin ja sbb depa diperangi tapi kita tak nampak yang depan mata kita ni.. Ujian perghhh dasat.. Maksiat sana sini.. Pemimpin pulak mcm ada tak ada ja.. Orang agama diam seribu bahasa..
 kalo fitnah yang kecil mcm ni kita dah goyah kita dah tak mampu mcm mana kita nak berdepan fitnah terbesar yakni fitnah Dajjal.. banyakkanlah berdoa supaya kita terlindung drp fitnah dajjal dan pakat amalkan surah alkahfi ayat 1-10 n 100-110..

Bahayanya fitnah Dajjal ni sampaikan takda seorang nabi yang tak peringat orang2 dia pasal ni.. ha cenggitu...

Malam tadi ada jugak tanya kalo kita dah kenai tu Dajjal awat kita masih nak ikut sbb kalo ikut logik akal kita takkan ikut..

Semua tau kan 3 tahun sebelum kedatangan Dajjal hujan hanya 2/3 setahun, tahun seterusnya 1/3 dan tahun keluarnya Dajjal mmg kering kontang... pokok2 mati, binatang mati.. kita pun mgkin tak tahan.. sampaikan ada yang kata lektrik tak boleh guna.. mmg hidup susah la waktu tu.. Tup2 Dajjal bawa mai roti bergunung-gunung, bawa duit, bawa kesenangan mau kita tak ikut.. time tu sapa ikut Dajjal dia akan jadi pengikut Dajjal dan akan ada puak yang tak ikut Dajjal.. Tempat puak yang tak ikut Dajjal ni dikatakan lepas Dajjal keluar tu tempat tu musnah.. kalo ikut teknologi zaman la ni kena bom la..

Kita orang muslim insyallah tak kan ketemu dgn Kiamat besaq tapi kita akan bertemu dgn kiamat kecil yakni mati.. Kita dah bersediakah??

Jom la kita sama2 tingkatkan amal ibadat kita naa.. 

Tuesday, 22 April 2014

Gusi Berdarah dan Rawatannya

Assalamualaikum semua..

Hari ni cheq nak kongsi sikit pasal gusi berdarah. Sapa yang ada problem gusi berdarah macam cheq jangan dok buat bodoh naa.. kena rawat tau kalo hangpa dok biaq lama2 makin serius cheq tak tau sbb cheq bukan dentist hihi

Minggu lepas dah habeh tak tau nak buat apa, cheq pi la melepak kat PKUTM tu.. Dekat ja belakang kolej cheq ni ja.. Gigi pun dah lama tak chek so pi chekup gigi plus cuci gigi sekali la.. Sebenarnya cheq ngilu nak scalling gigi ni.. bunyi dia tu yuuuuu mencengkam sanubari baq hang..

Tapi scalling Doc tu buat setengah jalan ja sebab gusi cheq berdarag teruk tahap kena smackdown dengan The Rock.. Okey cheq mmg ada masalah gusi berdarah.. bukan setakat time berus gigi time makan buah epal pun gusi boleh berdarah.. nampak dak kekronikkan nya disitu..

Nurse kat situ da la bagi sikit tips utk rawat gusi berdarah ni

1. Guna berus gigi yang lembut
2. Lepas berus gigi kumur dgn ayaq garam.. tapi kalo hangpa kaya beli ja Colgate Plax tu

3. Makan vitamin c.. yang ni cheq tak setuju sbb dah setahun lebih cheq consume vitamin c xkan xcukup lagi dalam badan ni

4.Makan buah dan sayuq banyak sikit

Tu je la yang nurse tu sempat pesan kalo hangpa ada kekdah len habaq mai sat naa

Monday, 21 April 2014

Lumrah Manusia #part 1

Assalamualaikum..

Regarding status FB aku

"Lumrah manusia
Bila gagal bersama
Bila berjaya aku je ko ada aku kisah"

Ramai manusia yang aku kenal semua bersifat sedemikian mmg tak dinafikan tak semua selfish tapi ada.

Hari ni boleh aku agak sentap tapi aku mampu tersenyum di hadapan manusia itu. Dah tua ni kena pandai kawal emosi hihi

Aku saja la melawak dgn dia pasal LI @ Latihan Praktikal

aku : wei ... aku nak minta jugak la JKM Kuantan hihi
Human : Mana boleh kang mu dapat aku dop dapat

Perggghhhh agak terguris hati beta yang mmg selalu diguris ini.. Masa bulan 3 aritu dia kata nak minta sama2 dgn aku kat Kedah, aku okey jea siap habaq kat mak aku lagi semua.. terima dgn hati terbukak lagi..

Ni aku melawak ja.. kalo ang kata jom la kita minta sekali aku tak minta pun.. sbb aku mmg nak LI kat
Kedah ja.. Tak hingin eh aku nak menumpang rumah orang yang aku tak rapat.. Orang yang dikatakan rapat pun boleh tinggal aku terapung-apung tambah yg xrapat..

Kenapa sebagai manusia kita terlalu pentingkan diri.. errmmm yela nanti dalam kuboq pun sorang2 kan tu kena selfish

Ok bai

Friday, 18 April 2014

tak da tajuk

Dah lama tak jenguk belog sbb dok settle down... settle down tak habis.. ya la lepas satu entri luah perasaan aku beberapa bulan dulu (already deleted) zupp terus kehidupan aku di UTM ni dah tak seindah sakura dah.. Hari-hari yang mendatang seperti tiada makna lagi..

Baru aku sedar yang orang asing yakni bukan keluarga mmg tak boleh dipercayai.. rasa tak guna dan buang masa ja diri bila 2tahun lebih ni aku menghargai orang yang tak pernah kisah akan kewujudan aku.. jadi aku mula tertanya-tanya pada diri kenapa berkawan dengan aku kalo mcm tu..

Ramai jugak yang tanya pasal apa aku dah tak rapat dengan geng aku dulu.. satu saja jawapan yang aku boleh bagi aku nak ubah angin.. takpun aku akan kata aku tak masuk dengan depa tu ja.. Jahat-jahat aku,, aku tak kutuk hangpa kat orang mungkin kat belog n laman2 sosial tu ada la.. Aku tak pernah merasa diri ini sempurna cuma kekadang rasa jelik + pelik dengan sifat sesetengah orang yang lebih berpengetahuan daripada diriku tapi action mcm tak bertamadun..

Dah beberapa bulan berlalu tak pernah pun depa mai slow talk dengan aku... aku ada juga beberapa kali pi bilik depa, melepak dengan depa masa awal-awal sem dulu.. tapi naluri ini merasakan diri ini seperti tidak diterima.

Aku dah penat..penat..penat.. masa2 awal2 aritu ada la pemilik fb "saya dah bosan" pongpang kata tak payah la nak tachin kalo tak dihargai (ayat yg diolah dlm pemahaman aku).. okey mungkin value orang lain-lain.. Bagi aku dalam hidup penghargaan dan tepati masa satu yang aku titikberatkan. Penghargaan salah satu sebab aku keluar daripada SRM mungkin hangpa akan kata aku ni gila glamer ka apa..

Bukan penghargaan seperti itu yg aku impikan just sekadar hargailah aku sebagai seorang sahabat, rakan sudah aku tak minta banyak pun...

Bila aku rasa kepercayaan aku dirobek mcm tu ja susah untuk aku percaya dengan orang, susah untuk aku nak bercerita dengan orang lagi.. aku jadi more tertutup.. ye la buat apa nak berkasih sayang dengan orang tapi orang tak pernah kisah dengan kita... keluarga je yang ada pure love bukan outsider.....

Aku mungkin tak boleh baca fikiran orang tapi dari reaksi orang aku tau dia senang ke tak dengan kehadiran aku.. Sebab tu aku lebih rela mengelak daripada bertembung.. ya la dengan muka tak berapa nak cute aku ni lagi la nak termuntah depa tengok kan.. aku sedar aku sapa.. orang kampung yang tak sedar diri dan manusia paling jahat dalam alam fana ini