Saturday, 24 May 2014

Encik Jodoh oo Encik Jodoh bila nak muncul

22/5/2014 hari terakhir kuliah untuk semester 6. Bulan 9 nanti bermula lah journey aku sebagai pelajar tahun akhir lepas tu bermula la kehidupan sebagai penganggur pulak.. wahhh cepatnya masa berlalukan tapi satu je tak berubah status aku ni la, dari dulu sampai sekarang dok bujang gitu la.. pelik2 kalo dalam drama tu selalu je hero jumpa heroin kt library la kes tertukar buku, terlanggar buku jatuh la.. Tapi aku dah 3 tahun kat bumi UTM ni sekali pun tak pernah berlanggar dengan sesapa mungkin aku ni terlalu careful kot..

Masa tahun satu Madam Khaidawati pensyarah Thermodynamic ada pesan bila masuk tahun 3 boleh la nak cari soulmate.. Ye la dia kata bila dah kerja susah nak cari dah sebab masing2 dah berpunya.. Aku setuju sangat tak payah tggu time kerja skg boleh nampak hampir kesemua lelaki course aku dah berpunya.. kalo yang masih single tu dia dikategorikan as Geek..

Dulu ingat Mr Jodoh kat sini sebab tu aku dihantar sampai ke selatan Malaysia tapi aku rasa tidak.. takdak sebarang petanda langsung pun.. Makin aku annoying dengan spesis lelaki ada la.. Eermmm mungkin Mr Jodoh ada ja kat Kedah kot hihi.. Dari dulu aku mmg nak tau sangat sapa la jodoh aku, pasal apa dia boleh terima aku.. ye la aku ni bukan cantik mana pun, cakap plak pakai sedap mulut ja, nak kata lembut tu tak brapa sangat, mana ada lelaki suka.. lelaki kan suka perempuan yang manja,gedik dan CANTIK...

Ko ingat lelaki nak pandang perempuan tak cantik?? Dalam telenovela boleh la dalam dunia realiti serba canggih ni mana lelaki nak berdamping dengan perempuan tak cantik

Tuesday, 6 May 2014

Novel Cukup Derita Itu ada kesilapan??

Assalamualaikum...

Dua hari lepas cheq ada wat review pasal novel terbaru Siti Rosmizah 'Cukup Derita Itu'.. Tup-tup pagi semalam baca kat page Siti Rosmizah Novelis sini rupa-rupanya ada masalah teknikal sikit dalam CDI.. Tak banyak pun yang silap just 3 page ja..
Sejujurnya cheq tak perasan pun mungkin sbb tebal sgt so pakai baca ja.. 

Ni dari page SR

PENGUMUMAN PENTING!!!

ADMIN : SAYA BAGI WAKIL PIHAK SITI ROSMIZAH DAN SR PUBLICATION INGIN MEMOHON MAAF PADA SEMUA PEMINAT-PEMINAT SITI ROSMIZAH YANG TELAH MENDAPATKAN NASKAH TERBARU BELIAU 'CUKUP DERITA ITU' KERANA TERDAPAT KESILAPAN CETAKAN PADA BAB 114 DAN 115. PADA ANDA YANG TELAH MEMILIKINYA BOLEH MENUKARKAN DENGAN YANG BARU. SILA E MEL PADA KAMI NAMA DAN ALAMAT ANDA KE (srpublication10@gmai
l.com) BUKU ANDA AKAN DIGANTI DENGAN NASKAH YANG BARU.

SILA AMBIL PERHATIAN, NOVEL CUKUP DERITTA ITU HANYA AKAN DIPOS ATAU GANTI SEBAIK BUKU BARU SELESAI DICETAK BAGI MEMBETULKAN KESILAPAN. SEKALI LAGI KAMI MEMOHON MAAF ATAS KESILAPAN YANG DI LUAR JANGKAAN. DAN KAK SITI SENDIRI AMAT KECEWA ATAS APA YANG TERJADI, KERANA KITA TAHU BELIAU SENTIASA INGIN MEMBERIKAN YANG TERBAIK BUAT PEMINATNYA.


CUKUP DERITA ITU PAGE 948
nanti Zarul! Aku akan ajar kau cukup-cukup! Kau
ingat aku terhegeh-hegeh sangat dengan kau.
Aku pikat kau dulu pun sebab aku nak cerai-beraikan kau! Kalau dulu visi aku nak pisahkan kau
daripada perempuan tak guna tu, sekarang visi aku
nak hancurkan hidup kau pulak! Kau tunggu nasib
kau nanti!” jeritnya di dalam hati

BAB 115 PAGE 949 (SUSUNAN YANG BETUL)

Zarul yang hendak pergi ke depan itu terus
terhenti sebaik sahaja terdengar suara Ellani sedang
bercakap dengan anak-anaknya. Ikutkan hati dia
nak turut sama. Namun, apakan daya. Zarul tahu,
kehadirannya nanti akan mengundang kemarahan
isterinya saja.
Dia merapatkan telinga pada pintu. Terdengar
riuh mulut anak-anaknya. Ya Allah! Inilah
kebahagiaan dia yang sebenarnya. Tapi malangnya,
dia sendiri telah membuangnya. Hanya kesalan yang
terus mengasak hatinya.
“Hei, anak dara mama ni kan, susah betul nak
makan ubat. Nanti, mama ikat tangan dia tu baru
tahu, kan Abang Afiq?” Ellani mengagah anaknya.
Afiq Naim ketawa.
Sejuk hati Zarul mendengarnya. Dalam masa
yang sama bergenang tubir matanya. Saat indah
bersama keluarganya dulu bagaikan terlayar depan
matanya.
“Abang! Abang! Buat apa lama sangat dalam

CUKUP DERITA ITU PAGE 950
bilik air tu.” Ellani memanggil suaminya.
“Kenapa ni yang, terjerit-jerit panggil abang?
Abang kan tengah mandi tadi,” tegur Zarul yang
keluar dari bilik air itu. Segar nampak wajahnya.
“Ni hah, abang tengoklah anak dara abang
ni, susah betul nak makan ubat. Elok aje Lani nak
bagi, dia boleh tutup mulut dia. Abang tolong Lani,
pegang Nia ni,” adunya manja.
Zarul yang selesai berpakaian itu naik ke atas
katil. Dia sempat mencium pipi Afiq yang sedang
meniarap itu. Nia yang berbaring itu dipangku.
“Anak papa ni kenapa naughtysangat ni? Pandai
dia buli mama dia ya.” Zarul mengomol anaknya.
Nia Natilia sudah terkekeh-kekeh ketawa. Dalam
masa yang sama dia mengagah anak bujangnya. Afiq
terjerit-jerit suka. Bulat mata Ellani memandang
suaminya.
“Abang, Lani bukan suruh abang main dengan
anak-anak, Lani mintak abang tolong sama-sama
bagi ubat. Ini abang pulak yang lebih. Kalau macam
ni, lagilah susah nak bagi Nia makan ubat. Dia dah
seronok nak main. Abang ni kan, hish! Sama aje nak
buli Lani.” Rajuk suaranya.
Zarul tersenyum melihatnya.
“Itulah, ni Afiq dengan Nialah punya pasal, dah
tak pasal-pasal mama merajuk dengan papa. Sorry
sayang, okey abang tolong sayang,” pujuknya.
Tapi dalam masa yang sama dia sudah
mendekatkan muka pada wajah isterinya. Sikit lagi
nak berlaga pipi. Ellani menolak muka suaminya.
“Abang, Lani nak bagi anak makan ubatlah.”
Dia menekankan sedikit suaranya.
“Bagilah. Kan abang dah pegang Nia ni,”
balasnya.

PAGE 951 SITI ROSMIZAH
Matanya tidak berkelip memandang isterinya.
Ellani perasan ulat bulu dah naik daun.
“Memang abang pegang Nia tapi mata tu
pandang mana?” soalnya.
“Pandang isteri abang yang comel ni,”
jawabnya.
Ellani jadi geram apabila suaminya macam
nak main-mainkan dia. Waktu itu Zarul sudah
mendekatkan semula mukanya pada isterinya. Saat
dia hendak mencium isterinya, Ellani menyuap ubat
ke mulutnya. Mencemik mukanya.
“Sayang ni kan...” Zarul mengelap mulutnya.
Ellani sudah ketawa.
“Padan muka papa tu, buat lagi ulat daun dia.
Kita mintak tolong nak bagi anak makan ubat, lain
pulak hal dia. Jadi biar papa aje yang makan ubat
Nia tu kan sayang.” Ellani mengagah anaknya.
Suka sungguh anak-anaknya. Riuh mulut
masing-masing.
“Seronoknya mengenakan abang. Lani ni
memang nak kena tau,” ujarnya.
Dia meletak anaknya di atas tilam lalu terus
mendapatkan isterinya. Ellani sudah cuak melihat
muka suaminya.
“Abang nak buat apa ni?” Ellani turun dari
katil.
Tapi tangan suaminya lebih dulu memaut
pinggangnya. Terjerit Ellani bila suaminya sudah
menggigit pipinya. Dia terus menggeletek suaminya.
Zarul sudah terjerit-jerit ketawa. Ellani meletakkan
anak-anaknya di atas badan papa mereka.
“Kita kerjakan papa cukup-cukup hari ni.”
Ceria suara isterinya.
Zarul mencium anak-anaknya. Kemudian 

(MUDAH-MUDAHAN PADA ANDA YANG SEDANG MEMBACA, KESILAPAN INI TIDAK AKAN MENCACATKAN JALAN CERITA KESELURUHANNYA. INSYA-ALLAH)


Cheq memang respect la dgn Team SR ni kesilapan sikit mcm tu pun depa cepat detect and nak ganti balik semua novel.. wink2 akan ada dua novel CDI la pasni..

Dulu pernah sekali terbeli novel rosak drp publisher siap 2 bab tak da.. tp publisher tu banyak songeh sikit... huhu dah la suruh pulangkan novel yg ada tandatagan penulis tu.. Cheq sayang tau huhu..

Disebabkan kepantasan dan kejujuran Team SR cheq nak bagi hadiah

Team SR memang thorrrrbaikkkkk....

Sunday, 4 May 2014

Review Novel Terbaru SR : Cukup Derita Itu


Harini cheq nak review pasai novel terbaru Siti Rosmizah.. Sapa dah baca? Mesti ramai tak baca lagikan sbb CDI sekarang ni hanya ada kat PBAKL14 je... Bahagianya jadi antara orang yang terawal baca novel terbaru SR ni.. ngeh..ngeh..ngeh

Sinopsis
Ellani dan Ellana, kembar seiras yang tinggal bersama mak ngahnya selepas kematian ibubapa mereka. Mak Ngah Gayah membezakan kasih sayangnya. Ellana dilayan bagaikan puteri. Sedangkan Ellani diperlakukan tidak ubah seperti hamba abdi.
“Kenapalah kau tak mati ikut mak kau! Kau ni memang menyusahkan aku! Dahlah hidup merempat! Buat tak sedar diri pulak! Kalau kau berani lagi melawan aku. Aku sagat-sagat muka kau dengan berus dawai. Biar jadi hodoh! Dasar budak tak guna!” hamun Mak Ngah Gayah.
Sedih. Menangis. Tak setitis pun air mata Ellani keluar. Untuk apa? Itulah rutin hidupnya. Maki hamun, pukul dah sebati dalam dirinya. Nak menangis? Berbaloi ke? Dapat raih simpati mak ngah? Jangan harap!
Zarul Zafran lelaki tampan yang berkerjaya sebagai seorang pensyarah. Cinta pandang pertama pada Ellana membawa mereka hampir ke gerbang perkahwinan. Takdir menentukan segalanya. Zarul ditimpa kemalangan. Ellana bolehkan mati dalam hatinya.
Dalam Ellani melalui kemelut hidupnya. Kasih lelaki ini bolehkan beralih padanya. Adoi! Serasa nak gugur jantung Ellani dibuatnya. Cinta? Kasih? Apa semuanya ni? Ellani sukar untuk menerimanya. Lelaki yang hampir menjadi abang iparnya bolehkan jatuh hati dengannya. Pelik!
Namun, demi kebahagiaan seorang yang telah di anggap seperti ibu. Ellani akur dengan ketentuan jodohnya. Zarul Zafran akhirnya menjadi suaminya. Berbagai onak dan duri dilalui.
Dendam yang berlingkar dalam hati mak ngah dan Ellana menambahkan derita dalam hidup Ellani. Kasih Zarul kembali beralih pada cinta pertamanya. Pengorbanan Ellani tidak dihargai. Ellani diseksa. Jiwanya merana.

“Ellani Binti Rashdan, aku Zarul Zafran Bin Dato' Azli ceraikan kau dengan talak satu! Kau keluar dari rumah aku. Hak penjagaan anak-anak aku serahkan sepenuhnya pada kau.”
Hebat lelaki ini! Hanya melalui SMS dia menjatuhkan talak pada Ellani. Menggigil Ellani membacanya.
“Allahuakbar! Mak kenapa dia buat Lani macam ni mak! Kenapa dia hina Lani sampai macam ni sekali! Apa salah Lani mak? Apa dosa Lani? Ya Allah! Kuatkan aku Ya Allah! Kuatkan imanku menghadapi dugaan-Mu ini! Raungnya.
Ellani…cukup derita itu! Cukup derita itu! Dia bagaikan terdengar-dengar suara arwah emaknya dan itulah juga kata-kata yang dijerit dalam hatinya.


So apa pendapat hangpa dengan sinopsis CDI gempak tak? Macam biasa la SR masih mengekalkan jalan cerita pergolakkan rumah tangga gitu.. Laki bini gaduh2 pastu baik balik klise kan.. ye la kalo buat tak hepi ending hangpa juga bakaq novel tu nanti.. rugi wei dah la tebal + berat pulak tu..

Ellani watak utama dalam CDI dia ni kasaq sikit, cakap pun ikut kepala dia.. mungkin sebab cara Mak Ngah Gayah layan dia kot tu dia jadi mcm tu.. nampak ja kasaq tapi dia ni pun tachin terlebih macam cheq ni haa.. Orang2 laki semua suka kat Ellana sbb Lana ni lemah lembut sikit tapi perangai punya la serupa lahabau lagi.. Amek ang Lana hahaha..

Zarul Zafran hero dalam citer ni tapi kepoyoan, panas baran dan nak orang ikut telunjuk dia mmg buat cheq sakit hati sgt2.. Hero2 SR before ni pun ada jugak yang kejam tapi si Zarul ni kalo ada depan cheq mmg cheq nak pelangkung ja dgn novel CDI yang tebal tu.. Jenis ego tinggi.. seratus muka surat terakhir baru okey sikit kot..
 
Hidup Ellani ni kira tak pernah nak bahagia la tambah2 sejak kena bela dgn Mak Ngah Gayah, ingatkan habis la derita yang ditanggung bila tetiba si wayar putus Zarul kahwin dgn dia tapi bak kata org-org tua "Jangan sangkakan panas sampai ke petang".. lepas dah beranak pinak semua, ingatan si Zarul dah elok balik.. time tu bukan nak ingat segala pengorbanan Lani. Dia boleh dok sedap bercinta dgn Lana.. Bercinta saja takpa lagi ni siap maki hamun, hina Lani tu.. Ko ingat Lani tu apa Zarul??

Ehhhh terlebih emosi pulak.. heheheh.. sori naa

Ending?? 

Mana boleh dedahkan kang tak laku la CDI ni.. hahaha

Harap hangpa sabaq la baca 1170 muka surat yea.. Cheq pun baca langkau2 mula.. tapi dok baca balik sikit

Harga RM38.90

kat PBAKL RM35

tapi dh habis..

hahahahhahahahaha